Uskrsnuo je Krist, Spasitelj naš

,,Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: ‘Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.’
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih” (Iv 20, 1-9).                    

Ovoga Uskrsa čitamo Ivanovu zapisanu riječ o uskrslom Isusu. Toga prvoga dana sedmice, rano ujutro, možemo reći na početku tjedna i dana, dok je još mrak i zora nije potpuno svanula Marija Magdalena čini prve korake. Budna ulazi u svitaj dana i to odlaskom na grob, odlaskom do mjesta gdje je ukopan njezin Učitelj. Opazila je da je kamen maknut s groba, da je otvorenost pobijedila zatvorenost, snaga nemoć, život smrt, kretanje nepomičnost. Buđenje jutra, svitanje dana pobjeđuje tamu noći za svakoga tko se rano još za tame upućuje Onome koga ljubi, Spasitelju koji je pobjedom života nad smrću darovao život, svjetlo, dan, pobjedu, sebe uskrsla, živa, proslavljena. Ohrabruje nas uskrsli Isus Krist koji se sam daruje u našem životu. Stoga, možemo pohrliti kao što je pohrlila Marija Magdalena učenicima i javiti svojim bližnjima: Isus je živ, uskrsnuo je! Grob, smrt, mržnja, strah, nepovjerenje… pobijeđeni su snagom uskrsla Isusa! Ne bojmo se više! Ne tražimo Ga na grobu, ne okrećimo se onome što daje smrt, kada bude maknut kamen odredbi približimo se Isusu prisutnome u Hostiji, u svetoj misi, u bližnjima, zori što sviće i daruje novi dan. Isus je živ! Aleluja! 

Gospa je u Fatimi nazvala moderno vrijeme „vrijeme odlučujuće bitke“. Nudeći svoje Bezgrešno Srce kao „naše utočište”, ona nam je darovala sredstvo protiv iskušenja napuštanja vjere. Bez žive vjere, čovječanstvo bi bilo bespomoćno protiv „dijaboličkog vala koji mete po svijetu.” U raznim objavama (La Salette) i u spisima svetaca Marija se daruje kao lijek u suvremenoj krizi: „Ja ću ustanoviti malu vojsku vjernika, apostola koji će pobijediti uz moju pomoć.”  Stoga predragi ponizno molimo: Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si ti ikoga zapustila koji se tvojoj zaštiti utekao, tvoju pomoć zatražio, tvoj zagovor zaprosio! Ovim pouzdanjem utječem se ja k tebi, Djevice djevica, k tebi, Majko, dolazim ja grešnik i uzdišem: nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti riječi mojih, nego ih milostivo poslušaj i usliši. Amen.

Radost Uskrsloga po zagovoru Bezgrešne ispunila vaše srce, obitelji i cijelu nam domovinu Hrvatsku!

                                                         o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent Vojske Bezgrešne