Sretan Uskrs!

U radosti zajedništva s Uskrslim Isusom Kristom razmatrajmo riječi sv. Maksimilijana M. Kolbea kao svjedoci Njegove ljubavi prema nama: ,,Proljeće. Sve se zeleni. Uz kip Bezgrešne procvjetala je breskva. Slušamo radosne pjesme o Uskrsu koji, prema riječima sv. Pavla, čini temelj naše vjere u Isusa Krista (usp. 1 Kor 15, 14-25). Krist je uskrsnuo – ponavljaju toga dana tisuće usta. „I mi ćemo uskrsnuti“ – pjeva jedna od uskrsnih pjesama, ali ne samo nakon smrti. Crkva poziva na „uskrsnuće“ svake godine. Kad bi netko bio toliko nesretan i duhovno umro, makar mu sotona govorio da nikad neće uskrsnuti, dovoljno mu je iskreno se obratiti Posrednici svih milosti – Bezgrešnoj. I ne samo što će zadobiti milost uskrsnuća, nego će postići vrlo visok stupanj svetosti. Što se netko više s Njom sjedini, to će obilnije crpiti milost spoznaje i predane ljubavi prema Bogu, koji je iz ljubavi prema nama pošao i na križ” (SK 1144).

U ovoj 2021. godini, o 80. obljetnici mučeništva sv. Maksimilijana M. Kolbea, možemo razmatrati o hrabrom svjedočenju sveca koji nije umro, nego je darovao život za oca obitelji. Svojim je životom bio sav predan Bezgrešnoj u kojoj je pronalazio nadahnuće smisla vlastita života. Samo u sjedinjenju s Njom, Majkom ustrajne patnje, mogao je i sam ustrajati do kraja, do rođenja za nebo.

,,Uzdajmo se, uzdajmo bezgranično u Gospodina po Bezgrešnoj”, zapisao je sv. Maksimilijan M. Kolbe. ,,Trudimo se koliko nam razum i snaga dopuštaju, u miru, s potpunim pouzdanjem u Bezgrešnu staviti Božju volju iznad svoje. Tada će nam križevi postati, kao što bi trebalo i biti, stepenice koje vode k sreći uskrsnuća u nebu” (SK 1082).

Razmišljajući o ovim tajnama i svjedočanstvima naše vjere, živimo dane vazmenoga slavlja i radost susreta s uskrslim Isusom Kristom ponesimo u svoju svakodnevicu. Krist je darovao sebe, sve što je imao i mogao za nas. To je put kojim je mogao iz smrti ući u život, radost, Uskrs. Pokazao nam je put, prošao je put i hodi s nama našim putem.

Radost Uskrsa po zagovoru Bezgrešne i sv. Maksimilijana M. Kolbea ispunila vaš život,

 o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent MI – Vojske Bezgrešne