Održan međubiskupijski susret mladih i područni susret štovatelja Bezgrešne sjeverozapadnoga dijela Hrvatske u Molvama

MOLVE, 16.10.2016. U župi Uznesenja Blažene djevice Marije na Nebo u Molvama je i ove godine već tradicionalno održan festival Marijafest i to u nedjelju 16. listopada 2016. u organizaciji Nacionalnog centra Vojske Bezgrešne i Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.


Pod geslom “Milosrđe u misiji radosti”, u ovoj Godini milosrđa te povodom otvorenja 100. obljetnice ustanovljenja Vojske Bezgrešne, ovogodišnji Marija fest imao je 2 programska sadržaja: međubiskupijski susret mladih Varaždinske i Bjelovarsko – križevačke biskupije, te područni susret štovatelja Bezgrešne Sjeverozapadnoga dijela Hrvatske.

Kako je već spomenuto, okupljenim 200-tinjak mladih Varaždinske biskupije pridružio se i dio mladih iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, točnije, animatori, s njihovim povjerenikom, vlč. Zoranom Grgićem. Susret je započeo procesijskim ulaskom u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u koju su mladi svečano unijeli zastavu „Vojske Bezgrešne“, s obzirom na činjenicu da su članovi iste tog istog dana također hodočastili u molvarsko svetište, proslavivši 100. obljetnicu Vojske Bezgrešne, koju je utemeljio sv. Maksimilijan Kolbe.

marijafest-2016-031

Nakon blagoslova zastave, duhovni je nagovor održao magister postulanata Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Stjepan Brčina. Između ostalog, o. Brčina istaknuo je kako su mladi dužni dijeliti svoju radost i oduševljenje vjere s drugima, po uzoru na Mariju koja je išla svoju radost vjere podijeliti sa rođakinjom Elizabetom, ostvarujući tako poslanje misija u svojem kraju. Na kraju kateheze, o. Brčina dirnuo je mlade svojom pričom i iskustvom boravka u misijama u Boliviji.

Po završetku predavanja mladi su se grupirali u manje skupine te sa svojim animatorima nastavili promišljati o Marijinoj školi danas te nastojali kreativno izraziti jedan od vidova Marijinog života i poslanja u današnjem svijetu. Tako su se u Molvama pronašle: Zvijezde jutarnje, Škrinje zavjetne, Kraljice svete krunice, Vrata nebeska, Kuća zlatna, Utjeha žalosnih, Majka dobrog savjeta, Kraljica anđela, Ruža otajstvena i još svakojaki drugi simboli Marijinog djelovanja u današnjem svijetu. Pokretima tijela, uz radost i oduševljenje, mladi su pokušali dočarati ljepotu one Najljepše – Marije. Te su kreativne uratke prezentirali nakon ručka i interaktivne glazbeno-plesne točke za koju su se pobrinuli animatori Bjelovarsko-križevačke biskupije.

marijafest-2016-252

A onda, uz pljesak i oduševljenje te poneko iznenađenje, u glavni hol škole ušao je kantautor duhovne kršćanske glazbe Davor Terzić. Provevši sudionike nekolicinom svojih glazbenih poslastica i vlastitim svjedočanstvom kroz svoj osobni i bračni život, Terzić je svim mladima pružio svojevrsno duhovno obogaćenje i, još više, ohrabrenje u vjeri. Mladima je istaknuo kako Bog nikada ne napušta čovjeka, ma kakav on bio, te da nikad ne zaborave na snagu i moć blagoslova.

Riječi kantautorovog svjedočanstva još su odjekivale u ušima kada se „vojska“ mladih preselila iz škole u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je započela priprema za svetu misu, ponajprije mogućnošću za ispovijed i molitvom svete krunice koju su predmolili mladi.

Usporedno sa susretom mladih odvijao se je i susret za štovatelje Bezgrešne koji je započeo euharistijskim klanjanjem koje je predvodio područni asistent Vojske Bezgrešne o. Vitomir Glavaš. Uslijedio je duhovni nagovor nacionalnog asistenta Vojske Bezgrešne o. Zdravka Tube, a od 16 sati sudionici susreta uključili su se u program mladih.

marijafest-2016-375

Svakako, vrhunac ovih susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je, u zajedništvu s ostalim svećenicima, mladima i članovima Vojske Bezgrešne, predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak dok je liturgijsko pjevanje predvodio Zbor mladih varaždinske biskupije. U svojoj propovijedi biskup Mrzljak istaknuo je važnost molitve, izrekavši kako moliti ne znači samo nabrajati ili čitati razne molitve iz nekog molitvenika ili bilježnice, već da moliti znači razgovarati s Bogom. Također, osvrnuo se i na slavlje 100. obljetnice Vojske Bezgrešne, govoreći kako riječ vojska obično vežemo uz oružje i ratove i kako je zapravo pravo pitanje smijemo li uz Marijin lik vezati riječ koja u sebi nosi negativnu konotaciju. U daljnjem je obraćanju okupljenim mladima i vjernicima biskup Mrzljak objasnio kako je današnjem svijetu itekako potrebna vojska, ali vojska autentičnih vjernika i iskrenih molitelja.

marijafest-2016-451

Nakon popričesne molitve, u znak zahvale, tri su obitelji članice Vojske Bezgrešne predale Marijine kipove: biskupu Josipu Mrzljaku, o. Josipu Blaževiću, provincijalu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te generalnom asistentu za Srednju Europu o. Miljenku Hontiću.

Prije završnog blagoslova bilo je predanje života Bezgrešnoj i primanje čudotvornih medaljica za nove članove Vojske Bezgrešne, a biskup Mrzljak proglasio je otvorenom godinu 100-te obljetnice ustanovljenja Vojske Bezgrešne.

Susret je završen ležernim agapeom iza mise i odlaskom svojim kućama. Mladi su iz Molvi otišli okrijepljeni snagom vjere i s izazovom vojevanja pod Marijinom zastavom – svojim primjerom i molitvom mijenjati svijet. Kako? Onim malim djelima ljubavi.

marijafest-2016-501

Svi koji žele biti upisani u registar Nacionalnog centra Vojske Bezgrešne zbog uzajamne molitvene podrške, mogu se prijaviti putem web stranice www.vojska-bezgresne.com.

U privitku donosimo cijeli govor o. Zdravka Tube, nacionalnog asistenta M.I. Vojske Bezgrešne.

(Tekst: M.K., N.T. preuzeto sa mladi.biskupija-varazdinska.hr; Fotografije: fra Filip Pušić)