Emanuel, s nama Bog

Predragi apostoli Bezgrešne,

sa svetkovinom Bezgrešnog začeća, koja nas uvodi u otajstvo Boga koji je pripremio mjesto za Sina stvarajući najljepše biće među svim stvorenjima Bezgrešnu, ulazimo u otajstvo Božića. Rođen je novi život, rođen je Život za naš život. Kako ne biti zahvalni za takav dar, za obdarenost koja nas podiže u svakom trenutku, a posebno u trenucima našega vremena ispunjena strahom i neizvjesnošću.

 Sv. Maksimiljan M. Kolbe usmjerava svoj pogled prema Gospodinu i Bezgrešnoj i daje nam odgovor: Naši suvremenici, prekomjerno zaokupljeni materijalnim problemima, zaboravljaju na molitvu. Od jutra do večeri opsjeda ih isključivo žudnja za stjecanjem, na kopnu ili moru, u tvornici ili lokalu. Molitva je izraz ljepote duše. Ljudsko tijelo potječe iz praha i po smrti će se u prah vratiti. Čak se i sve ljudske djelatnosti vraćaju majci zemlji. Jedino u trenutku molitve čovjek uzdiže srce prema raju i ulazi u razgovor sa Stvoriteljem svemira, s Primarnim uzročnikom svega, s Bogom (SK 1108a).

U ovoj 2021. godini spominjemo se 80. godišnjice mučeništva sv. Maksimilijana M. Kolbea. Darovao je život iz ljubavi za Čovjeka u čovjeku po kojem je dobio dar vječnosti. Dar za dar! Život za život! Godina njegova mučeništva bila je neobična po situaciji koja je zavladala svijetom, po nesigurnosti i strahu koji je obuzeo ljudski rod.

Rođeni Život radost je našega života. Bog je rođen u našoj vremenosti i daruje nam da se rodimo u Njegovoj vječnosti. On dolazi k nama, ali i sve nas u danom trenutku poziva da se rodimo za vječnost, da dođemo k Njemu. Radosni su trenuci ovih rođenja. Samo On poznaje iz svoje vječnosti kojim će nas putem u nju provesti. S pouzdanjem koračamo vjerujući da je rođeni Bog Emanuel, s nama Bog.

U našem vremenu koje nam je darovano utecimo se molitvom u zagovor Bezgrešne i s vjerom promatrajmo hrabro svjedočanstvo života sv. Maksimilijana  M. Kolbea koji nije umro, već je darovao život.

U ovoj radosti želimo Vam čestit Božić i blagoslovljenu novu 2021. godinu!

                                       o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent Vojske Bezgrešne